Over de website
Hieronder vind je een overzicht van mijn inspanningen om stijn.linearecta.be zo toegankelijk mogelijk te maken.
Webstandaarden
- Alle pagina’s op deze website zouden moeten voldoen aan de XHTML 1.0 Strict standaarden.
- De stylesheets van deze site volgen de standaarden van het W3C (= World Wide Web Consortium).
- Alle pagina's gebruiken zoveel mogelijk gestructureerde semantische opmaak.
- De grootte van de lettertypes zijn relatief en worden dus aangepast aan uw browserinstellingen en zijn ook schaalbaar.
- In browsers die geen CSS-opmaak ondersteunen, zoals Netscape 4.7, blijft de inhoud van de pagina leesbaar.
- Enkel tabular data zit in tabellen, de layout is gestuurd via style sheets.
Navigatie
- Waar relevant bevatten de pagina's rel=home, previous en next verwijzingen. Naast schermlezers en tekstbrowsers kunnen ook gebruikers van Mozilla, Opera en Netscape 6 gebruik maken van deze functionaliteit.
- Links bevatten een title-attribuut dat de inhoud van de gelinkte pagina of site duidelijk omschrijft.
- Alle links zijn toegankelijk voor gebruikers die geen gebruik kunnen of wensen te maken van JavaScript.
- Alle links zijn duidelijk te onderscheiden van de andere informatie op de pagina.
- Links worden nooit in een nieuw venster geopend.
- Externe links worden aangeduid met het icoontje
.
Access Keys
De meeste browsers ondersteunen het gebruik van access keys, toestencombinaties die toelaten snel naar bepaalde onderdelen van de website te navigeren.
de volgende acces keys worden ondersteund:
- Access key 0: Toegankelijkheidsverklaring, deze pagina
- Access key 1: Homepagina
- Access key 3: Bekijk de sitemap
- Access key 4: Zoeken
- Access key 8: Creative Commons Licentie
- Access key 9: Contacteer Stijn Audooren
Hoe deze access keys gebruiken?
Onder een Windows besturingssystemen gebruikt u een access key in combinatie met ALT, onder Macintosh systemen werken accesskeys in combinatie met de CTRL-toets.
Hou er wel rekening mee dat noch Internet Explorer noch Mozilla het gebruik van het numerieke toetsenbord toelaten, ongeacht het besturingssysteem. De combinatie ALT + Shift, respectievelijk CRTL + Shift moet gebruikt worden.
Voorbeeld:
Je surft met Mozilla onder een Macintosh besturingssysteem, dan gebruik je CTRL+Shift+3 om naar de sitemap te navigeren.
Heeft je computer een Windowbesturingssysteem en gebruik je Internet Explorer als webbrowser dan navigeer je naar de sitemap door ALT+Shift+3 in te drukken.
Afbeeldingen & Flash
- Afbeeldingen zijn voorzien van een alt-attribuut dat de inhoud beschrijft.
- Afbeeldingen die enkel als decoratie dienen, bevatten een leeg alt-attribuut. Hierdoor worden ze overgeslagen in niet-visuele browsers.
- Indien er functionele flash wordt gebruikt geven we een alternatief voor diegenen die de flash-movie om een bepaalde reden niet kunnen of willen bekijken. indien er geen alternatief wordt geboden, dan werd de flash-techniek gebruikt om de pagina op te smukken en is er geen functioneel gemis.
- Bij filmpjes worden ondertitels aangeboden indien deze noodzakelijk zijn om te begrijpen wat er in het filmpje wordt getoond.
Pagina’s afdrukken
Deze site heeft geen aparte zogenaamd printervriendelijke versies van de pagina’s. We hebben ervoor gezorgd dat bij het afdrukken een optimale versie voor papier gegenereerd wordt. Navigatie-elementen die enkel nuttig zijn op het scherm worden daarbij achterwege gelaten.
Testing
De browsertesten werden uitgevoerd op:
- Windows XP met Firefox 1.0.7, Firefox 1.5, Internet Explorer 6
- Windows 2000 met Internet Explorer 5
- Macintosh PPC met Firefox 1.5, Safari, Internet Explorer
- SunOS met Netscape 7
Blindsurferlabel
Mijn persoonlijke website is zo gemaakt dat ook blinden en slechtzienden alle informatie kunnen raadplegen. Op 19 januari 2006 kreeg ik de officiële mededeling dat de website het BlindSurferlabel verdient.
Het BlindSurferlabel is een kwaliteitslabel dat internetgebruikers de garantie biedt dat een website probleemloos toegankelijk is voor personen met een leeshandicap.
Het label werd bedacht door Rudi Canters en concreet uitgewerkt door Blindenzorg Licht en Liefde. Het logo symboliseert de blinde internaut door een surfplank te combineren met een witte stok, die dienst doet als mast. U vindt meer informatie op www.anysurfer.be
Mochten jullie toch nog zaken vinden op de website die niet voldoen aan bovenstaande verklaring wil ik deze uiteraard graag aanpassen! Maak gebruik van het contactformulier indien je vragen, opmerkingen of suggesties hebt.