Tips voor Trips
Partena Cup of Flanders 2006
Ons verhaal
Tijdens de Partena Cup of Flanders ontmoetten we de wereldtop trampoline en tumbling in de topsporthalGent. Topsport en spektakel met Olympische en Wereldkampioenen!
We waren afgesproken om 13h00. De voorrondes trampoline waren toen aan de gang. Ik was in het gezelschap van ervaren trampolinespringers, wat me de mogelijkheid gaf nog snel wat vragen te stellen en bij te leren.
Alles gaat redelijk vlug en als leek let je natuurlijk niet echt op details, maar toch zie je al vlug of een oefening sterk of zwak werd gesprongen. Mannen en vrouwen wisselden elkaar af. Mannen brachten duidelijk een hoger niveau, maar ik vond het eigenlijk leuker om de vrouwen aan het werk te zien, of wat dacht je ;-).
Om 16h00 stonden de finales geprogrammeerd. Nu kon ik kennismaken met de 4 verschillende disciplines. Alle vier waren ze attractief en werd spektakel verzekerd, maar het leukste vond ik trampoline synchoon. Ook nu wat verschil in niveau te merken, maar doordat de verschillende disciplines werden afgewisseld werd het een stuk aangenamer.
Tussen de finales en de uitreikingen van de medailles was een concertje van "Classics for Kids".
De organisatie probeerde er alleszins iets professioneels van te maken, maar misschien is er net iets te weinig sfeer om het brede publiek aan te spreken. Het is nochtans ideaal voor een gezinsuitstap met kinderen, want het viel me op dat vooral zij genoten van al dit springen. Ik had alvast een leuke en leerrijke namiddag!
Achtergrondinformatie
Het evenement maakte dit jaar voor het eerst deel uit van de Wereldbeker. We kregen een topwedstrijd in de trampoline, dubbele minitrampoline en tumbling. Er kwamen dan ook meer dan 650 gymnasten uit 35 landen voor 4 disciplines en 21 competities.
Meer uitleg over de verschillende disciplines vonden we op de website van de Gymfederatie Vlaanderen.
Trampoline
Over de discipline:
Wie Trampoline als sport kiest mag vooral geen hoogtevrees hebben. Gymnasten springen immers tot 8 meter hoog. De trampolinegymnasten springen reeksen van 10 verschillende elementen waarbij ze salto's en schroeven combineren tijdens de sprongen. De trampolinespringers worden beoordeeld op de moeilijkheid en de uitvoering van hun oefeningen. Op het hoogste niveau worden bijna uitsluitend meervoudige salto's gesprongen, gecombineerd met meervoudige schroeven. Trampoline is sinds 2000 een Olympische sport en is de enige turndiscipline waar naast een individuele competitie ook synchroonwedstrijden op het programma staan.
Interessante weetjes:
- George Nissen (USA), voormalig circusartiest, bouwde de eerste trampoline (zoals we ze nu kennen) als trainingstoestel voor schoonspringers. Hieruit is Trampoline als zelfstandige discipline gegroeid. George Nissen wordt dan ook aanzien als de uitvinder van de trampoline.
- Het eerste wereldkampioenschap Trampoline werd in 1964 te Londen georganiseerd.
- 1997 - het 71ste congres van de Internationale Gymnastiekfederatie (FIG) verwelkomt Trampoline als nieuwe FIG-discipline (na ontbinding van de Internationale Trampolinefederatie - FIT).
- Op de Olympische Spelen van 2000 te Sydney stond Trampoline voor het eerst op het programma. Irina Karavaeva en Alexandre Moskalenko (RUS) werden de eerste Olympische kampioenen. Vier jaar later konden Anna Dogonadze (GER) en Yuri Nikitin (UKR) zich de Olympische titel toe-eigenen.
- Een jurypanel bestaat uit 5 uitvoeringsjuryleden en 2 moeilijkheidsjuryleden. Daarnaast is er nog een voorzitter die alles in goede banen moet leiden. Voor de synchroonwedstrijden zijn er 4 uitvoeringsjuryleden, 2 moeilijkheidsjuryleden, 3 synchroonjuryleden, 1 assistent en 1 voorzitter.
- Elk uitvoeringsjurylid beoordeelt een oefening op 10 punten. De drie middelste scores worden opgeteld en daarbij wordt dan de moeilijkheid geteld.
- Een trampoline is 5.2 meter lang, 3.05 meter breed, 1.08 meter hoog en weegt ongeveer 220kg.
Dubbele Mini-trampoline
Over de discipline:
De dubbele minitrampoline is het resultaat van een experiment met 2 minitrampolines. Sprongen op de dubbele minitrampoline vragen durf, coördinatie, perfectie,... De gymnasten moeten twee verschillende doorgangen uitvoeren in de voorrondes en nog eens twee doorgangen in de finale.
Interessante weetjes:
- Een doorgang bestaat uit twee sprongen: één sprong waarbij er vertrokken en geland wordt op de dubbele minitrampoline en één sprong waarbij de gymnast vertrekt op de dubbele minitrampoline en landt op de landingsmatten.
- Dubbele minitrampoline staat sinds 1974 op het programma binnen de discipline Trampoline.
- Een jurypanel bestaat uit 5 uitvoeringsjuryleden en 2 moeilijkheidsjuryleden. Daarnaast is er nog een voorzitter die alles in goede banen moet leiden.
- Elk uitvoeringsjurylid beoordeelt een oefening op 10 punten. De drie middelste scores worden opgeteld en daarbij wordt dan de moeilijkheid geteld.
- Een dubbele minitrampoline 3.5 meter lang, 1.9 meter breed, 70 cm hoog en weegt ongeveer 140kg.
Tumbling
Over de discipline:
Bij tumblingreeksen wisselen salto's, fliks en schroeven elkaar af. De gymnasten voeren hun spectaculaire reeksen uit op een verende baan van 25 meter. Deze wordt verlengd met een niet-verende aanloopstrook van ongeveer 10 meter en achter de tumblingbaan worden er landingsmatten gelegd. Een reeks bestaat uit 8 delen en op het einde wordt steeds een spectaculaire eindsprong uitgevoerd. In competitieverband springen de gymnasten twee reeksen in de voorronde (salto- en schroefreeks) en twee reeksen in de finale.
Snelheid van uitvoering, amplitude, vaardigheid in het draaien van salto's en schroeven en vooral veel durf. Dat zijn zowat de eigenschappen waarover de gymnasten die tumbling beoefenen moeten beschikken.
In een razend tempo worden salto's en schroefsalto's op het publiek afgevuurd en dan wordt het uitvoerig genieten. Als tot slot nog een drievoudige salto geturnd wordt, kent het enthousiasme bij velen geen grenzen!
Interessante weetjes:
- Een jurypanel bestaat uit 5 uitvoeringsjuryleden en 2 moeilijkheidsjuryleden. Daarnaast is er nog een voorzitter die alles in goede banen moet leiden.
- Elk uitvoeringsjurylid beoordeelt een oefening op 10 punten. De drie middelste scores worden opgeteld en daarbij wordt dan de moeilijkheid geteld.
- Tumbling is gestart met het uitvoeren van reeksen op een lange mat. Na talrijke innovaties en via allerlei types tumblingbanen (skilatten, tennisballen, veren, mousse blokjes,...) is men gekomen tot de huidige glasvezeltumblingbanen.
Prijs als toeschouwer
Gratis
Foto's
Tips voor trips 2006
2006
- 01/11: Koppenbergcross
- 11/10: NBA Europe Live
- 01/09: Vredefeesten - Ballon 2006
- 27/08: Vuurwerkfestival Duinbergen
- 13/08: Belgian Beachvolley Championship
- 10/08: Lokerse Feesten 2006
- 05/08: Els De Schepper
- 05/08: Eurofoot 2006
- 28/07: Mayumana
- 28/07: Megabeachvolleyfestival
- 20/07: Gentse Feesten 2006
- 14/07: Training Feyenoord
- 08/07: Teambuilding MVC Linea Recta
- 23/06: Bierfeesten Oudenaarde 2006
- 10/06: Tréport en de monding van de Somme
- 02/06: Miniementornooi Bassevelde 2006
- 27/05: Beachvolley-Beachtennis
- 26/05: Beker van België Minivoetbal
- 13/05: Kites International
- 13/05: BC Oostende - Antwerpen
- 06/05: Proloog Giro d'Italia 2006
- 30/04: Partena Cup of Flanders 2006
- 23/04: Luik-Bastenaken-Luik 2006
- 20/04: Helena Live 2006
- 16/04: Amstel Gold Race 2006
- 09/04: Paris - Roubaix 2006
- 02/04: Ronde van Vlaanderen 2006
- 12/03: FC Schalke 04 - Eintracht Frankfurt