Tips voor Trips
DEG Metro Stars - Krefeld Pinguine
Ons verhaal
Ijshockey staat bekend als de snelste sport ter wereld en wij hadden dit nog niet gezien… daar diende iets aan te gebeuren. We wilden natuurlijk ook wel de ijshockeysport ontdekken op een interessante locatie. We besloten naar de ISS Dome in Düsseldorf te trekken voor de derby DEG Metrostars Düsseldorf - Krefeld Pinguine.
Kaartjes bestellen kan perfect vanuit de luie zeten, zelfs tot op het niveau van het zitje, maar toch werkte het nieuwe online systeem niet L. Een ex-collega, die perfect Duits spreekt, wou even een telefoontje plegen om alles uit te leggen. Het liep vrij vlot, waarvoor dank!
Een dagje Düsseldorf…interessant, al was het weer niet direct ideaal. Toch hadden we geluk: telkens we de auto verlieten hield het op met regenen. We vertrokken om 6 uur ’s morgens en besloten eerst even tot aan de LTU Arena te gaan, maar die bleek potdicht. We verkenden dan maar de binnenstad. De Rijn, architectuur, winkelstraten, … Düsseldorf leeft! In de late namiddag zakten we af naar de ISS Dome.
Meer dan een uur voor de wedstrijd begonnen de supporters toe te komen. Echter een klein uurtje voor de game kon je de Dome binnen. Dat gaf ons de tijd om te genieten van de leds aan de buitenkant. Deze leds brachten “de reuzenpaddestoel” tot leven. Ik vond het alleszins leuker dan de drie kleuren van de Alianz Arena in München en het principe is nochtans veel eenvoudiger.
Eens we binnen waren zochten we ons plaatsje op. Uiteraard heb ik dan eens gans de zaal verkend ;-). We zaten op de beste plaatsen!
In de Dome kan je enkel betalen met een ISS-Dome-kaart (soort protonsysteem). Je vraagt zo’n kaart en laat er een bepaald bedrag opzetten. Geld tekort: bijladen, geld over: kaart teruggeven en je ontvangt het verschil cash terug. Alles verliep enorm vlotjes, al had Jonathan geluk dat ik mijn “Duits voor plantrekkers” bovenhaalde of ’t was “kinnekloppen” :-).
De spelers kwamen onder luide aanmoedigingen het veld op voor de opwarming… zo’n bende, het was een spektakel op zich! Lichten gingen aan en uit, videobeelden werden geprojecteerd op het ijs, de opzwepende muziek weerklonk in de fantastische hal, Bengaals vuur en cheerleaders, … de wedstrijd werd ingeleid.
Ondanks het feit dat we al wat reglementen hadden gelezen was het enorm moeilijk om volgen. Alles ging inderdaad immens vlug. Volledige ploegen werden gewisseld, spelers werden naar de strafbank gestuurd en zonder dat we het merkten zochten die onmiddellijk na het verstrijken van de straftijd het ijs op. Het viel ons op dat de doelmannen enorm veel pucks konden afweren, de reflexen waren fantastisch. Maf om zien, zeker iets dat je moet meemaken als je sportliefhebber bent!
De thuisploeg diende het onderspit te delven, maar we zagen vrij veel doelpunten. Een zeer geslaagde uitstap als je ’t mij vraagt.
Achtergrondinformatie
DEG Metro Stars
DEG Metro Stars was het meest succesvolle team van Duitsland in de jaren 80-90 en had verschillende internationale spelers.
- Kampioen in 1990, 1991, 1992, 1993, 1996
- Vice-kampioen in 1980, 1981, 1986, 1989, 1994.
Na deze glorieperiode zijn ze door financiële problemen naar de tweede divisie moeten zakken. Ze zijn nu aan een revival bezig met 5 play-off plaatsen in de laatste 5 jaar en vorig jaar zelfs een tweede plaats in de hoogste klasse.
Naast kapitein Daniel Kreutzer is Tore Vikingstad uit Noorwegen in het huidige team hun bekendste speler. Hij werd vorig jaar topscoorder en speler van het jaar in Duitsland.
Krefeld Pinguine
De Pinguins zitten nog maar sinds 1993 in de hoogste afdeling maar wonnen in 2003 toch al eens het kampioenschap. Sindsdien hebben ze de play-offs niet meer bereikt.
Roland Verwey is het enigste lid van de Duitse nationale ploeg. De bekendste speler is kapitein Herberts Vasiljevs uit Letland.
De spelregels
Uiteraard is het interessant om basis van de spelregels te kennen vooraleer je naar zo'n wedstrijd gaat kijken.
Het speelveld
- Het ijsoppervlak is ongeveer 60m x 30m.
- Het speelveld heeft afgeronde hoeken.
- Er is een 'boarding' van 1.22 meter hoogte.
- Aan de ene lange zijde zijn er 2 spelersbanken.
- Aan de andere lange zijde zijn er 2 strafbanken.
- Tussen de strafbanken is er een ruimte voor wedstrijdofficials.
- Alle 4 de banken zijn voorzien van deurtjes, die van het ijs afdraaien.
- Op 4 meter afstand van de korte zijden bevinden zich de doellijnen.
- In het midden van de doellijnen staat de goal.
- Het ijsoppervlak tussen de doellijnen wordt in drie gelijke stukken verdeeld door 2 dertig cm brede blauwe lijnen.
- Het speelveld wordt door een dertig cm brede rode lijn in 2 helften verdeeld.
- Het vak gevormd door een korte zijde van de boarding en een blauwe lijn heet het verdediginsvak van het team, dat het in dat vak bevindende doel verdedigd.
- Voor de tegenstander is dit het aanvalsvak.
- Het gebied tussen de twee blauwe lijnen wordt als het neutrale vak bestempeld.
De teams
- Een ijshockeyteam bestaat uit maximaal 20 spelers en 2 doelverdedigers.
- Zes spelers op het ijs kunnen ongelimiteerd gewisseld mogen worden:
- doelverdediger
- linker verdediger (left defense)
- rechterverdediger (right defense)
- rechter vleugelspeler (right winger)
- linker vleugelspeler (left winger)
- midvoor (center)
- Wisselen mag tijdens het spel als bij spelonderbrekingen.
- Scheidsrechter en linesmen zien toe op regelementaire spelerswissels:
- niet meer dan 6 spelers per team op het ijs
- snelle en aan tijdgebonden wissels
- thuisteam heeft het laatste recht van wissel
- Overtredingen bij het wisselen worden bestraft met een "bench-minor penalty" (twee minuten tijdstraf).
- Elk team beschikt over een aanvoerder (captain) en maximaal 2 assistenten (alternates). Alleen zij hebben het recht, als ze op het ijs staan, om met de scheidsrechter te communiceren.
- Maximaal 6 begeleiders (coach, verzorger, masseur, materiaalman, enz.) mogen zich gedurende de wedstrijd in of bij de spelersbank bevinden.
De uitrusting speler
- Gezichtsbescherming
- Alle spelers moeten een helm dragen.
- Sommige spelers moeten minimaal een vizier (dat minimaal het gebied tussen helm en onderkant neus beslaat) dragen.
- Alle spelers onder de 18 jaar moeten een volledig gezichtsmasker dragen.
- Zowel helm, vizier als masker moeten aan een aantal eisen voldoen, waarvan de voornaamste is dat een puck of stickblad niet door de tralies of openingen kan.
- Overige uitrusting
- Bescherming bovenlichaam.
- Bescherming elleboog.
- Bescherming pols.
- Bescherming knie.
- Bescherming scheen.
- Handschoenen.
- Schaatsen.
- Spelersstick
- De spelersstick mag maximaal 1.63 m lang zijn.
- Het stickblad moet tussen de 5 en 7.5 cm hoog zijn en mag maximaal 1.5 cm gebogen zijn.
De uitrusting doelverdediger
- Blok- en vanghandschoen.
- Bescherming bovenlichaam.
- Beenbescherming.
- Helm.
- Schaatsen.
- Stick moet aan andere eisen voldoen dan een spelersstick.
Wedstrijdleiding
- Scheidsrechter (referee)
- algehele leiding over wedstrijd, spelers en game-officials
- toekennen doelpunten en assists (beslissende voorzet)
- opleggen van straffen
- rapportage wedstrijduitsluitingen
- Linesmen
- offside, offside passes en icings
- het nemen van face-offs
- het scheiden van spelers bij eventuele opstootjes
- ondersteuning scheidsrechter
Ter ondersteuning van de scheidsrechter(s) en linesmen bevindt zich achter elk doel een doelrechter (alleen bekerfinale en finale play-offs) en in de bank van de wedstrijdleiding de volgende personen:
- Official scorer: verantwoordelijk voor het invullen van het wedstrijdformulier. Vóór aanvang van de wedstrijd worden hierop vermeld de namen van de deelnemende spelers, coaches, begeleiders, scheidsrechter en linesmen. Gedurende het verloop van de wedstrijd worden ook vermeld de makers van doelpunten, degenen die een assist geven en degenen die straffen krijgen opgelegd en welke straffen dat zijn.
- Penalty box attendant: Voor elk team één straftijdopnemer, die verantwoordelijk is voor het op het juiste tijdstip terugkeren op het ijs van bestrafte spelers.
- Game Timekeeper: Degene die de wedstrijdtijd opneemt.
Speeltijd
60 minuten zuivere speeltijd, onderverdeeld in 3 periodes van 20 minuten. Tussen de periodes wordt er 15 minuten gepauzeerd. Het begrip 'zuivere speeltijd' houdt in dat bij elke spelonderbreking de klok wordt stilgezet.
Elke spelonderbreking wordt, net zoals het begin van elke periode, hervat met een ingooi van de puck. Dit wordt face-off genoemd.
Offside / Offside pass
Offside als een aanvallende speler eerder over de blauwe lijn van zijn aanvalsvak gaat dan de puck.
Heeft de aanvaller de puck aan de stick, dan wordt door de linesman onmiddellijk afgefloten. Heeft de aanvaller de puck niet in zijn bezit en komt de puck ook niet bij een medespeler, dan wordt gesproken over een uitgestelde offside (delayed offside). De linesman steekt zijn arm omhoog en het verdedigende team krijgt de kans uit te verdedigen, terwijl spelers van het aanvallende team zich uit het aanvalsvak moeten terugtrekken. Als deze zich weer onside gereden hebben, dan wordt de uitgestelde offside opgeheven.
Wordt er afgefloten voor een offside, dan wordt de eerstvolgende face-off genomen op één van de inwerppunten in het neutrale vak, net buiten het aanvalsvak van het in overtreding zijnde team. Wordt er afgefloten voor een offside pass, dan wordt de eerstvolgende face-off genomen op de plaats waar de pass vandaan komt.
Icing
Een icing ontstaat doordat de puck van voor de rode middenlijn over de doellijn van de tegenstander wordt geschoten.
Uitzonderingen:
- Indien de puck daarbij in de goal gaat, is er sprake van een geldig doelpunt.
- Indien de doelman in een icing situatie zijn doelgebeid verlaat, of als deze reeds uit zijn doelgebied is, een beweging richting puck maakt.
- Een team in de numerieke minderheid kan geen icing veroorzaken
- Indien de tegenstander redelijkerwijze de puck kan spelen, dan kan de linesman besluiten om niet voor icing te fluiten
Straffen
- Minor penalty: Twee minuten tijdstraf.
- De overtreder moet voor 2 minuten op de strafbank plaatsnemen.
- Zijn team mag geen vervangende speler op het ijs brengen (zie voor uitzonderingen: coïncident penalties).
- Deze straf staat op de wat lichter overtredingen zoals tripping, clipping, hooking, holding, slashing,enz.
- Indien een doelverdediger een dergelijke straf krijgt opgelegd, dan wordt de straf uitgezeten door een teamgenoot, die ten tijde van de overtreding op het ijs stond.
- Bench minor penalty: Twee minuten tijdstraf.
- Deze straf wordt bijv. opgelegd voor een overtreding door een coach (delaying the game) of als de overtreder niet kan worden aangewezen (too many men on the ice).
- Major penalty:
Vijf minuten tijdstraf.
- De overtreder moet voor 5 minuten op de strafbank plaats nemen.
- Zijn team mag geen vervangende speler op het ijs brengen.
- Vaak gaat een major penalty echter gepaard met een automatische game misconduct penalty. Dat betekent dat de overtreder naar de kleedkamer gestuurd wordt en dat een teamgenoot de vijf minuten straf moet gaan uitzitten.
- Een tweede major penalty aan dezelfde speler levert een automatische game misconduct penalty op.
- De major penalty wordt opgelegd voor de wat zwaardere overtredingen zoals bijv. die waar een verwonding uit ontstaat of kan ontstaan. Spearing en butt-ending bijv. leveren een major en een automatische game misconduct penalty op; charging, boarding, tripping, hooking bijv. worden naar inzicht van de scheidsrechter met een minor of major penalty bestraft.
- Misconduct penalty: Tien minuten tijdstraf.
- De overtreder moet voor 10 minuten naar de kant, maar mag op het ijs door een teamgenoot vervangen worden.
- We spreken hier van een persoonlijke straf.
- Deze straf wordt opgelegd als gevolg van bijv. wangedrag.
- Echter ook op andere overtredingen kan een misconduct penalty staan: een poging tot spearing bijv. zal worden bestraft met een dubbele minor én een misconduct penalty.
- Game misconduct penalty*:
Een kleedkamer verwijzing.
- De bestrafte speler mag op het ijs onmiddellijk door een teamgenoot vervangen worden.
- Deze straf wordt bijv. opgelegd als een speler volhardt in wangedrag of in die gevallen waar volgens de regels een major penalty een automatische game misconduct penalty tot gevolg heeft.
- Match penalty*:
Een kleedkamer verwijzing.
- Echter ernstiger van aard.
- Bovendien moet het team van de overtreder voor 5 minuten een vervangende speler op de strafbank laten plaatsnemen en er mag gedurende die straftijd geen vervanger op het ijs.
- Deze straf wordt opgelegd aan een speler die een tegenstander opzettelijk verwondt of probeert te verwonden.
- Ook op het beginnen van een vechtpartij staat als straf de match penalty.
- Penalty shot: te vergelijken met een strafschop in het voetbal of eerder shoot-out.
- De speler die het penalty shot neemt, krijgt de gelegenheid om vanaf de middenstip vrij op de doelman van de tegenpartij af te schaatsen.
- Een penalty shot wordt toegekend aan de tegenpartij in bijv. de volgende gevallen: een tegenstander bij een break away (geen tegenstander meer te passeren dan alleen de doelman van de tegenpartij) van achteren onrechtmatig aanvallen, opzettelijk het eigen doel verplaatsen in de laatste 2 minuten van de wedsrijd of gedurende de volledig, eventuele overtime of bij het gooien van de stick in de richting van de puck in het eigen verdedigingsvak.
- Coïncident penalties: Op hetzelfde moment beide teams straffen, dan mogen straffen van gelijke duur zgn. tegen elkaar worden weggestreept.
- De overtreders moeten op de strafbank plaatsnemen, maar mogen op het ijs onmiddellijk door een teamgenoot worden vervangen.
- Deze regel is niet van toepassing als beide teams voltallig op het ijs staan en aan beide teams slechts één minor penalty wordt opgelegd.
* Deze straffen moeten door de scheidsrechter gerapporteerd worden aan de Bond. In principe vallen zij onder "Standaard afdoening tuchtreglement", tenzij het bondsbestuur na lezen van het scheidsrechtersrapport van mening is dat de kwestie moet worden voorgelegd aan de tuchtcommissie.
"Standaard afdoening tuchtreglement" betekent dat een match penalty en een gross misconduct penalty standaard een schorsing oplevert van twee wedstrijden, en dat elke derde game misconduct één wedstrijd schorsing oplevert.
Interessante websites
Prijs als toeschouwer
36 euro + 3,60 euro reserveringskosten = 39,60 euro
Foto's
Tips voor trips 2007
- 2006
2007
- 22/12: Stadswandeling Brugge
- 21/12: Stadswandeling Brussel
- 16/12: Stadswandeling Gent
- 09/12: Pampa Sleddog Race Helchteren
- 02/11: DEG Metro Stars - Krefeld Pinguine
- 28/10: Cercle Brugge KV - RSC Anderlecht
- 20/10: Finale Miss Belgian Beauty 2008
- 14/10: Marathon Eindhoven
- 13/10: Fotoroute Haven Antwerpen
- 09/09: Powerboat Race Zeebrugge
- 08/09: Rozenberg Lichtstoet Mol
- 01/09: Vredefeesten St-Niklaas
- 27/08: Vuurwerkfestival Duinbergen
- 25/08: Belgian Lions - Israel
- 24/08: BK Bommetje 2007
- 18/08: World Cup bike trial Knokke
- 15/08: BK Motocross Balen
- 11/08: Eurominiemen Bierbeek
- 04/08: Eurofoot Oostduinkerke
- 04/08: Trammelant De Haan
- 28/07: Kusttournee Miss Belgian Beauty
- 15/07: Triathlon Oudenaarde
- 14/07: Fietstocht Linea Recta
- 12/07: Testritten F1 Spa-Francorchamps
- 10/07: Tour de France vertrek Waregem
- 09/07: Tour de France aankomst Gent
- 07/07: Koksijde Latin Club
- 06/07: Brugse Rollerparade
- 30/06: Ruiterweekend Westende
- 29/06: Bierfeesten Oudenaarde 2007
- 28/06: Belcar Midsummer Race Zolder
- 24/06: EK Triathlon 2007 in Brasschaat
- 23/06: Ypres Rally
- 23/06: Belgium 9 provinces
- 16/06: Triathlon Brugge
- 16/06: Fata Morgana Oudenaarde
- 10/06: Belgian Beachvolley Kortrijk
- 09/06: Flanders TennisFoot Cup
- 02/06: Recreatief tornooi korfbal
- 02/06: De Quaeye Werelt anno 1477
- 27/05: Scapa Sports Beach Polo
- 26/05: Oostende voor anker 2007
- 25/05: Miniementornooi Bassevelde 2007
- 08/04: Ronde van Vlaanderen 2007
- 07/04: Spirou Charleroi - BC Oostende
- 07/04: Strepy-Thieu, Ronquieres, Namur
- 16/02: Proximus Diamond Games
- 11/02: FC Dender - KV Mechelen
- 07/02: BC Oostende - BC Brussel