Tips voor Trips
Stadswandeling Brugge
Achtergrondinformatie
't Zand
Dit plein wordt beheerst door het nieuwe Concertgebouw, het majestueuze eigentijdse culturele landmark van de stad.
U wandelt de Zuidzandstraat in, één van Brugges vele gezellige winkelstraten.
St.-Salvatorskathedraal
Brugges oudste parochiekerk (12de - 15de eeuw). Bezienswaardig zijn o.a. de gerestaureerde toren, enkele wandtapijten, het majestueuze doksaal met orgel (1619 - 1717), het koorgestoelte en een schat aan schilderijen. Museum van de Kathedraal: oude schilderijen en retabels, koperen grafplaten en reliekschrijnen.
Steenstraat
Simon Stevinplein
Standbeeld van de beroemde Vlaams-Nederlandse wetenschapper Simon Stevin (° Brugge 1548, † Den Haag 1620), tevens één der belangrijkste raadgevers van Prins Maurits van Nassau.
Oude Burg
Hof van Watervliet, Oude Burg 27: prachtig gerestaureerd 16de-eeuws gebouwencomplex.
Kartuizerinnenstraat
Voormalige Kartuizerinnenkerk (1716), thans is de kloosterkerk in gebruik als militaire kapel.
Wollestraat
Markt
Bruggemuseum Belfort (en Hallen), Markt 7: hét praalgebouw van de stad! Wie er de beklimming van 366 treden voor over heeft, kan boven van een adembenemend uitzicht genieten. Op de tweede verdieping bevindt zich de voormalige middeleeuwse schatkamer en helemaal boven de 47 klokken van de Brugse beiaard, goed voor een totaal gewicht van 27 ton.
Provinciaal Hof, Markt 3: neogotisch gebouw (1887-1921), vroeger zetel van de Provincieraad van West-Vlaanderen.
Jan Breydel & Pieter De Coninck: standbeeld van twee lokale volkshelden die in 1302 (Guldensporenslag) een vooraanstaande rol speelden in het Vlaams verzet tegen de Franse overheersing.
Breidelstraat - Burg
Hier zijn een aantal historische gebouwen beslist uw aandacht waard.
H.-Bloedbasiliek, Burg 15: dubbelkapel,met beneden de romaanse Sint-Basiliuskapel (1139-1149) en op de bovenverdieping de kapel waar de Relikwie van het Heilig Bloed bewaard en iedere vrijdag vereerd wordt. Laatstgenoemde kapel kreeg in de 19de eeuw een neogotisch interieur. In het Museum van het H.-Bloed worden o.a. reliekschrijnen,kerkelijke gewaden en schilderijen tentoongesteld.
Bruggemuseum Stadhuis , Burg 12: één der oudste stadhuizen (1376-1420)van de Nederlanden.Op de 1ste verdieping kunt u de Gotische Zaal bezoeken, met o.a.een indrukwekkend houten,gepolychromeerd hanggewelf en historische muurschilderingen.
In de Historische Zaal worden een aantal voorwerpen,documenten en schilderijen tentoongesteld die op een of andere manier in verband te brengen zijn met de geschiedenis van Brugge.
Voormalige Civiele Griffie, Burg 11A: gebouw in renaissancestijl (1534-1537), recent gerestaureerd en opnieuw gepolychromeerd. Binnen kunt u het Bruggemuseum Brugse Vrije bezoeken. Pronkstuk in dit museum is de prachtige eikenhouten schouw (1529 met albasten fries,ter verheerlijking van Keizer Karel V. Verder ook enkele merkwaardige koninklijke portretten en gerechtigheidstaferelen.
Voormalig Landhuis van het Brugse Vrije, Burg 11: het oorspronkelijke Landhuis werd in twee periodes gebouwd (1520-25/1722-27). Sinds 1988 wordt het gebruikt als Stedelijk Administratief Centrum . Voorheen (18de eeuw t/m 1984) was hier het Gerechtshof gevestigd. Tot april 2004 bevond zich hier de Dienst voor Toerisme (momenteel kunt u voor toeristische en culturele informatie terecht bij In&Uit op 't Zand 34).
Proosdij , Burg 3: gebouw in barokstijl (1665-66), destijds zetel van de zogenaamde ‘Proosdij van Sint-Donaas’. Onder de bomen op het plein stond vroeger de Sint-Donaaskathedraal. Tijdens graafwerken voor de bouw van een hotel werd hier in 1988 de romaanse kooromgang van de in 1799 verwoeste kathedraal blootgelegd. De kooromgang werd mooi geïntegreerd in de kelders van het hotel. Vlakbij troont ook het beeld van De Geliefden, een symbolische verwijzing naar de talrijke verliefde paartjes die wettelijk in de echt verbonden worden in het nabijgelegen Stadhuis.
Blinde Ezelstraat
U verlaat de Burg via de Blinde Ezelstraat. Kijk hier even omhoog,naar de kunstig uitgewerkte overwelving tussen het Stadhuis en de Oude Civiele Griffie. Over het bruggetje komt u bij de Vismarkt.
Vismarkt, in dit complex (1821) wordt van dinsdag t/m zaterdag iedere voormiddag dagverse zeevis verkocht
Steenhouwersdijk
Groenerei
Vismarkt
Vanaf de Vismarkt wandelt u langs het water, via de Steenhouwersdijk en de Groenerei.
Onderweg ziet u de 2 oudste bruggetjes van de stad (Meebrug en Peerdenbrug). Bekijk langs de Groenerei ook even het smaakvol gerestaureerde godshuis ‘De Pelikaan’. Keer nu op uw stappen terug, opnieuw naar de Vismarkt.
Huidenvettersplein
Op het Huidenvettersplein ziet u het voormalige ambachtshuis (1630 en 1716) van de ‘huidenvetters ’of leerlooiers. Verder wandelend komt u op de Rozenhoedkaai, zonder twijfel het meest gefotografeerde hoekje van Brugge!
Dijver
Europa-College, Dijver 11: post-universitaire onderwijsinstelling waar geselecteerde studenten van diverse nationaliteiten een gespecialiseerde opleiding volgen,toegespitst op de diverse aspecten van de Europese Unie.
Groeningemuseum, Dijver 12: biedt een overzicht van de Zuidnederlandse en Belgische schilderkunst (15de-20ste eeuw). Wereldberoemd zijn de meesterwerken van de zogenaamde ‘Vlaamse Primitieven ’(Jan van Eyck, Hans Memling,enz.). De 20ste eeuw is met enkele exemplarische kunstwerken vertegenwoordigd, o.a.een waardevolle collectie werken van Vlaamse expressionisten.
Brangwynmuseum-Arentshuis, Dijver 16: belangrijkste onderdeel van dit museum is de Frank Brangwyn-Schenking, bestaande uit schilderijen, tekeningen, aquarellen en meubels.
Bruggemuseum Gruuthuse, Dijver 17: voormalig Paleis van de Heren van Gruuthuse (15de eeuw), dat in 1955 een museumfunctie kreeg. Het zeer gevarieerde museumaanbod bestaat uit meubilair, huisraad, zilverwerk, wandtapijten, kant, keramiek, glas, wapens, muziek-en meetinstrumenten, e.a.
Gruuthusestraat
Guido Gezelleplein: Guido Gezelle, Gezelleplein: standbeeld van Brugges beroemdste dichter (1830-99). Zie ook Guido Gezellemuseum.
Bruggemuseum Onthaalkerk Onze Lieve Vrouw: (13de-15de eeuw): deze kerk (recent gerestaureerd), met een 118 meter hoge bakstenen toren, herbergt een uiterst rijk kunstbezit. Blikvanger bij uitstek is de witmarmeren Madonna met Kind, één der meesterwerken van Michelangelo. Eveneens het bekijken waard zijn de 16de-eeuwse Praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië in het hoogkoor,alsook enkele andere mooi beschilderde grafmonumenten (13de-14de eeuw). Tijdens religieuze diensten is de kerk niet voor bezoek toegankelijk.
Brugge-museum Archeologie, Mariastraat 36a: interactief museum opgebouwd rond archeologische vondsten in en rond Brugge (vernieuwd in 2004).
Oud Sint-Janshospitaal & Memlingmuseum, Mariastraat 38: in de Corneliuskapel van het historische St.-Janshospitaal (13de-14de eeuw) worden zes authentieke meesterwerken van Hans Memling bewaard. In de voormalige ziekenzaal worden voorts meubelen, schilderijen en voorwerpen tentoongesteld die verwijzen naar de rijke geschiedenis van het hospitaal. Leerrijk is tevens een bezoek aan de Oude Apotheek uit de 17de eeuw. De stijlvol gerenoveerde 19de-eeuwse gebouwen van hetzelfde hospitaal bieden onderdak aan het Kunst-en Congrescentrum Oud Sint-Jan, dat een aangepaste infrastructuur biedt voor congressen, tentoonstellingen, e.d.
Katelijnestraat
Stoofstraat
Walplein
Brouwerij De Halve Maan, Walplein 26: in deze brouwerij, waarvan reeds in 1546 sprake, draait alles rond ‘De Brugse Zot’, een pittig biertje van hoge gisting, op basis van mout, hop en speciale gist. Het gerstenat kan ter plaatse geproefd worden. Wie meer over het productieproces en de geschiedenis van de brouwerij wil vernemen, kan deelnemen aan een geleid bezoek.
Wijngaardstraat
Wijngaardplein
Begijnhof : het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde’, gesticht in 1245, wordt momenteel niet meer door begijnen bewoond, maar wel door zusters van de Orde van St.-Benedictus. In het begijnenhuisje wordt een beeld opgehangen van de leefwereld van de vroegere begijnengemeenschap.
Door het straatje met de naam ‘Minnewater’ komt u in het gelijknamige park. Het Minnewater, thans een romantische plek, deed vroeger dienst als handelskom en aanlegplaats voor de ‘barges ’of trekschuiten die een regelmatige transportdienst verzekerden tussen Brugge en Gent.
Poertoren: naast de brug over het Minnewater ziet u de Poertoren, een voormalige munitieopslagplaats. U keert terug naar de Wijngaardstraat, en gaat vervolgens de Noordstraat in.
Godshuis De Vos (1713): mooi beluik met een merkwaardig kapelletje.Iets verder een mooi gerestaureerde 16de-eeuwse schoorsteen met ovengewelf.
Arsenaalstraat
Katelijnestraat
Stedelijke Academie voor Schone Kunsten en Bogardenkapel, Katelijnestraat 86:
Voormalige kapel van de Bogardenschool, een 17de eeuwse wezenschool voor jongens, die momenteel door de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten en Cultuurcentrum Brugge gebruikt wordt als tentoonstellingsruimte voor actuele beeldende kunst
Diamantmuseum, Katelijnestraat 43: In dit museum ontdekt u de geschiedenis van Brugge als oudste diamantcentrum van Europa. U kunt er ook een diamant slijpdemonstratie volgen!
Nieuwe Gentweg
Godshuizen ‘Meulenaere ’(1613) en ‘St.-Jozef ’(1674) : met mooie binnentuin.
Groeninge
Hof Arents: In het Hof Arents ziet u de beeldengroep ‘Ruiters van de Apocalyps ’(Rik Poot,1987). Het betreft een allegorische voorstelling van de aardse gruwelen dood, oorlog, honger en revolutie). Het Bonifaciusbruggetje daarentegen is een stukje versteende romantiek, decor bij uitstek voor idyllische foto's!
Gruuthusestraat
Heilige-Geeststraat
Bisschoppelijk Paleis (16de eeuw) , Heilige-Geeststraat 4
Sint-Salvatorskerkhof
Steenstraat
't Zand
Bron: Brugge.be
Prijs als toeschouwer
Gratis
Foto's
Tips voor trips 2007
- 2006
2007
- 22/12: Stadswandeling Brugge
- 21/12: Stadswandeling Brussel
- 16/12: Stadswandeling Gent
- 09/12: Pampa Sleddog Race Helchteren
- 02/11: DEG Metro Stars - Krefeld Pinguine
- 28/10: Cercle Brugge KV - RSC Anderlecht
- 20/10: Finale Miss Belgian Beauty 2008
- 14/10: Marathon Eindhoven
- 13/10: Fotoroute Haven Antwerpen
- 09/09: Powerboat Race Zeebrugge
- 08/09: Rozenberg Lichtstoet Mol
- 01/09: Vredefeesten St-Niklaas
- 27/08: Vuurwerkfestival Duinbergen
- 25/08: Belgian Lions - Israel
- 24/08: BK Bommetje 2007
- 18/08: World Cup bike trial Knokke
- 15/08: BK Motocross Balen
- 11/08: Eurominiemen Bierbeek
- 04/08: Eurofoot Oostduinkerke
- 04/08: Trammelant De Haan
- 28/07: Kusttournee Miss Belgian Beauty
- 15/07: Triathlon Oudenaarde
- 14/07: Fietstocht Linea Recta
- 12/07: Testritten F1 Spa-Francorchamps
- 10/07: Tour de France vertrek Waregem
- 09/07: Tour de France aankomst Gent
- 07/07: Koksijde Latin Club
- 06/07: Brugse Rollerparade
- 30/06: Ruiterweekend Westende
- 29/06: Bierfeesten Oudenaarde 2007
- 28/06: Belcar Midsummer Race Zolder
- 24/06: EK Triathlon 2007 in Brasschaat
- 23/06: Ypres Rally
- 23/06: Belgium 9 provinces
- 16/06: Triathlon Brugge
- 16/06: Fata Morgana Oudenaarde
- 10/06: Belgian Beachvolley Kortrijk
- 09/06: Flanders TennisFoot Cup
- 02/06: Recreatief tornooi korfbal
- 02/06: De Quaeye Werelt anno 1477
- 27/05: Scapa Sports Beach Polo
- 26/05: Oostende voor anker 2007
- 25/05: Miniementornooi Bassevelde 2007
- 08/04: Ronde van Vlaanderen 2007
- 07/04: Spirou Charleroi - BC Oostende
- 07/04: Strepy-Thieu, Ronquieres, Namur
- 16/02: Proximus Diamond Games
- 11/02: FC Dender - KV Mechelen
- 07/02: BC Oostende - BC Brussel