Reizen
Krakau - Polen 2018
Reisverslag
Zaterdag 1 december 2018
Om 4u00 opgestaan en een uurtje later vertrokken want om 5u30 moesten we de bus opstappen in Gentbrugge. Er was een tussenstop in Lokeren en een langere stop om te ontbijten en te wachten op andere reizigers van 6u25 tot 7u15 op de parking van Ranst.
Om 8u00 de laatste tussenstop in Lummen waar de definitieve chauffeur opstapte. En dan waren we echt vertrokken richting Oosten.
9u30-10u15 stop in Frechen, 13u40-14u25 stop in Göttingen Ost, 17u38-17u50 stop in Dresdener, telkens langs de autostrade.
Om 19u10 arriveerden we aan het Congress hotel in Hoyerswerda. Een ander hotel dan men eerst had meegedeeld, maar goed… dat was ook wel OK. We deden nog wat boodschappen en aten in het plaatselijke Aziatisch restaurant om tegen 22u00 terug in hotel te zijn.
Zondag 2 december 2018
Om 5u45 opstaan, rond 6u45 ontbijt en stipt om 8u00 de valies in de bus. Het iets ouder doelpubliek zat al mooi te wachten. Alles heeft voor- en nadelen denk ik dan.
Tegen 9u37 waren we net over de grens in Polen. Tot 10u05 hielden we halt zodat we naar het toilet konden maar ook geld konden wisselen (100 euro = 421 zloty). Volgens de gids de goedkoopste manier want met de kaart geld uit de muur halen, daar betaal je je blauw en ook in andere wisselkantoren is het een pak duurder. Ik zal er maar niet bij vertellen dat de rates in Krakau centrum een pak voordeliger waren (maar dat weet je pas achteraf natuurlijk).
Een eerste "uitstap" was voorzien in Wroclaw. Van 11u35 tot 14u00 werd de bus geparkeerd aan de opera en wandelden we in groep naar de Grote markt waar het intussen ook al Kerstmarkt is.
Wroclaw is de stad van de kabouters. In de oude stad staan er iets meer dan 100, in totaal zelfs meer dan 300! Zeer tof om te zien trouwens!!!
Eindelijk even vrij. Veel te kort eigenlijk, want deze locatie leek wel wat potentieel te hebben. Nuja, goed om te weten maar we dienden al weer verder te reizen.
Van 16u04 tot 16u20 een laatste stop langs de autostrade waar we iets aten bij de Subway en om 17u45 waren we in het Novotel City West in Krakau. Het hotel lag zo'n 4km van het centrum. Vanaf 19u was er avondeten.
Maandag 3 december 2018
Vanaf 6u30 konden we ontbijten dus dat deden we. Om 8u15 was er afgesproken in de lobby en iedereen was mooi op tijd. In groep wandelden we naar de busstop voor de deur. Mits een beetje drummen kon iedereen de bus op.
We stapten af en slenterden naar het shoppingcenter gelegen aan het station. Even een plaspauze vooraleer we onze "Koninklijke wandelroute" aanvatten.
Krakau is met 766.739 inwoners (juni 2017), na Warschau de grootste stad van Polen. De stad ligt aan de Wisła in het zuiden van Polen en is de hoofdstad van het woiwodschap Klein-Polen (Małopolska). Het was tot 1609 de hoofdstad van Polen.
Krakau is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Het wordt daarom wel het "Florence van Polen" genoemd, en is volgens velen een van de mooiste steden van Europa. De stad kwam als een van de weinige steden in Polen bovendien ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door.
Het stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Krakau was culturele hoofdstad van Europa in 2000.
Krakau ontstond rond een natuurlijke heuvel, de Wawel. De stad kwam tot ontwikkeling op een kruispunt van oude handelswegen: de Barnsteenroute van de Oostzee naar Rome, en de route van Byzantium naar Neurenberg. Op de Wawel werd een burcht gebouwd, waar gedurende vijf eeuwen de Poolse koningen resideerden. Een van hen was Casimir de Grote, die in 1364 de nog steeds bestaande universiteit stichtte, na die van Praag de oudste in Midden-Europa.
Er werd een eerste keer gestopt aan de Sint-Floriaankerk. Vanaf de hoek zag je met moeite iets van het bouwwerk, maar daar werd wel een hele boel uitleg gegeven. Geloof het of niet, maar (en wil) ik kan dat niet onthouden. Ik wil de kerk wel zien natuurlijk en gelukkig hadden we "oortjes". Ik wandelde naar de andere kant van de straat en ging ook binnen zonder iets van de uitleg te moeten missen. Het duurde toch wel heel lang.
Wat verderop een standbeeld (Grunwald Monument). Wie of wat precies, daar kon men niet zo heel veel van vertellen. Om het te kaderen qua periode kregen we het verhaal van de Gulden sporenslag in 1302 te horen. Iets wat we nog wel eens zullen moeten aanhoren.
100 meter verder kwamen we aan de Florianus stadspoort van Krakau. Even wat uitleg over de Barbakan, de poort en de groene gordel (Planty) rond het stadje en dan eindelijk weer verder. We waren in de winkelstraat toen we de eerste keer de trompet hoorde vanaf de kerktoren van de Mariakerk.
Elk uur speelt vanaf de hoogste toren van de Mariakerk (Kosciół Mariacki) een trompetblazer een melodie die plotseling afgebroken wordt. De 'hejnał' was het signaal om de stadspoorten te openen of te sluiten en werd elke ochtend en avond gespeeld. De legende gaat dat in de Middeleeuwen een torenwachter vanaf de noordelijke toren van de kerk de Tataren zag komen. Hij wilde zijn stadsgenoten waarschuwen en speelde op zijn trompet. Zijn trompetspel werd plotseling afgebroken omdat hij geraakt werd door een pijl. Desondanks konden dankzij zijn oplettendheid de stadspoorten net op tijd worden gesloten en de Tartaarse aanval worden afgewend. Sinds de 19e eeuw wordt deze afgebroken 'hejnał' als herinnering aan deze gebeurtenis elk uur gespeeld. Sinds 1927 speelt de Poolse radio deze melodie dagelijks om 12 uur 's middags.
Uitleg hier, uitleg daar, maar men ging nergens naar binnen. De kerk bijvoorbeeld. Ook hier was ik piepdada en toch vermoed ik dat de gids dat niet door had. Ik slenderde mee door de lakenhalle maar stond aan de overkant van het plein toen er een lange uitleg volgde van de alleenstaande toren. En ik liep voorop richting universiteit dus op mij moest men nooit wachten.
Enkele keren per dag wordt er een muziekje gespeeld op het uur en komen er aan de klok ook beeldjes naar buiten. Dat wilden we uiteraard zien.
Clock of Collegium Maius, Jagiellonian University, Kraków
Van de universiteit naar de Franciscanenkerk en terug naar de grote markt. Van 11u40 tot 13u30 zouden we pauze krijgen. Ik vroeg wat we daarna nog van plan waren. "We wandelen nog naar de Wawel en daar nemen we de bus terug naar het hotel". Ik bedankte vriendelijk en zou de namiddag wel zelf invullen. Uiteraard zou ik zeker nog zien wat er op het programma staat, maar ik had ook de midwinter sales gezien én een Lee Cooper shop in het winkelcentrum (en die vind ik niet vaak). Ik zou wel terug in het hotel geraken en dat hoefde niet om 15u te zijn.
Een broodje halen en een lekkere pic-nic. Verder de route volgen en de Sint-Petrus-en-Pauluskerk binnen. Catacomben door en op naar Kościół św. Andrzeja daarnaast. Mooi daarbinnen en geloof het of niet… toen we buiten kwamen stond de groep daar "uitleg te krijgen" op straat. Even zwaaien en verder naar de Wawel. Ook daar even binnen gaan gluren in de Wawelkathedraal. Als we het daar voor bekeken hielden wandelden we via de groene gordel terug naar het winkelcentrum.
Aangezien we wel wat hadden te dragen kozen we om te bus terug te nemen naar het hotel. Alleen verwachtten we hetzelfde nummer aan de overkant van de straat. Dat was dus niet, maar gelukkig had ik wel een foto genomen aan de opstapplaats en vonden we andere nummers die van daaruit terug gingen. Hoe leg je het uit en hoe betaal je in de automaten op de bus…
Dinsdag 4 december 2018
Vroeg op want vanaf 6u00 ontbijt en om 7u00 vertrekken richting Auschwitz. Een uitstap waar ik al lang naar uitkeek! Wat zou dit doen met mij? Van Breendonk, Normandië en Berchtesgaden herinner ik me een beklijvend gevoel en nu ging ik naar een plaats waar de gruwel wellicht nóg groter was.
Auschwitz was een verzameling van concentratie- en vernietigingskampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland nabij de Poolse stad Auschwitz (Pools: Oświęcim) werden opgezet. Het was het grootste van alle Duitse concentratiekampen en bestond uit Auschwitz I (Stammlager of basiskamp), Auschwitz II-Birkenau (Vernichtungslager of vernietigingskamp), Auschwitz III-Monowitz (een werkkamp) en een aantal subkampen.
Naar Auschwitz werden ongeveer 1,3 miljoen mensen gedeporteerd. Hiervan zijn er ongeveer 1,1 miljoen om het leven gekomen, waarvan het grootste deel werd vergast.https://nl.wikipedia.org/wiki/Auschwitz_(concentratiekamp)
Hopelijk viel de gids wat mee want op de bus werd al wat uitleg verschaft en ik was wat bezorgd toen ik onze eigen gids hoorde zeggen "Als je er niet kan praten, dan heeft het ook geen zin om te gaan kijken". Terwijl ik denk: het heeft geen zin ergens over te praten als je het niet hebt gezien!
Rond 8u30 arriveerden we aan het concentratiekamp. Bagagecheck, oortjes, … een gepassioneerde plaatselijke "Nederlandstalige" gids en in groep door het kamp. We starten bij de "Arbeit macht Frei". Je weet wat er is gebeurd, je ziet het ook op foto's, er worden voldoende bewijsstukken getoond (brilletjes, prothesen, potten en pannen, valiezen, schoenen, borstels, … en echt haar waarvan we – uit respect – geen foto's mochten nemen) en toch had ik hier dat vreemde gevoel niet. Ook niet toen er naar de dodencel werd gegaan of waar je zag dat mensen gefusilleerd werden. Ook bij de galg of de verbrandingsoven.
Na afloop van dit bezoek reden we naar het vernietigingskamp Birkenau. Om 11u30 waren we daar en stapten we van de parking naar de ingang. Het regende en er werd wat uitleg gegeven bij een pancarte aan de ingang. Daarna zagen we nog twee-drie barakken maar men vond dat daar maar weinig meer over was en daarom werd het bezoek beperkt. Gelukkig zonderde ik me weer wel wat af zodat ik toch nog een foto kon nemen, maar ik was wel een beetje ontgoocheld dat dit bezoek zo beperkt was. Nuja, als je met een groep mee bent dan ben je afhankelijk van de gids en pas je je beter aan.
13u30 werden we afgezet in de Joodse wijk Kazimierz. Op zich niets te zien op uitzondering van een locatie die voorkomt in de film Schindler's list. De fabriek van Schindler had ik ook wel willen zien, maar na heel wat aandringen kreeg ik te horen dat het systeem van ticketverkoop werd veranderd en niet iedere gids is even flexibel om daarmee om te gaan natuurlijk. Geen bezoek aan de fabriek dus…
"Vrij" om te "eten" en aangezien het om 15u donker is zit de dag er snel op natuurlijk. Met de bus hielden we nog even halt aan het "Ghetto Heroes Square" (33 stoelen, elke stoel staat voor 1000 vermoorde Joden in de 2de wereld oorlog in Krakau.) in de voormalige ghetto en daarna terug naar het hotel.
Woensdag 5 december 2018
Vanaf 6u30 ontbijten en om 8u15 vertrekken naar de Wieliczka-zoutmijn.
De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Het winnen van zout op deze plek werd voor het eerst vermeld in 1044. De gangen van de mijn zijn in totaal 300 kilometer lang en bereiken een diepte van 327 meter.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de zoutmijn gebruikt door de Duitse bezetters als opslagplaats. In 1992 is de productie van zout er stopgezet, na een grote overstroming.
Bezoekers worden heden ten dage rondgeleid over een 3,5 km lange route langs standbeelden van historische en mythische figuren, allemaal uitgehouwen in het rotsachtige zout. Verder zijn er een ondergronds meer, een kapel en worden er oude werktuigen getoond ter illustratie van de historie van de zoutwinning. Elk jaar bezoeken zo'n 800.000 toeristen de mijn.
Het bezoek start met 378 treden naar beneden. In de gangen is het constant 14-16 graden Celsius. De mijn is meer dan 300m diep, maar wij gingen slechts tot 135m diepte. We deden de toeristenroute die ongeveer 4km lang zou zijn. Het waren brede gangen en ik vond bepaalde zaken toch wel indrukwekkend, maar toch had ik iets anders verwacht. Ik had eerder de zoutmijn in Hallein bezocht en ik herinner me toch wel een compleet andere ervaring.
Gelukkig was er weinig volk in de zoutmijn. Zo hadden we het geluk dat men in de mooiste zaal het licht uit deed en we een klank- en lichtspel te zien kregen waar men normaal geen tijd voor heeft. Het bezoek verliep ook gezapig en de uitleg werd gegeven door onze gids. Terug naar boven was via een liftje waar men onverantwoord veel mensen in propte. (Laat ons zeggen dat er met moeite 4 in konden en dat we er met 8 in moesten.
We reden terug naar Krakau en de buschauffeur deed er alles aan om toch eens te passeren langs Schindler's factory. Dat hebben we dan toch ook gezien denk je dan. We werden van 13u15 tot 17u15 afgezet in Krakau (aan de Wavel) en waren dan vrij. Geen initiatief en niets specifieks op het programma dus ik liep even naar het voetbalstadion (Marshal Józef Piłsudski Stadium).
Mooi gevraagd of ik snel even een foto mocht nemen en ondanks dat de deur open stond mocht het niet zonder schriftelijke toestemming van de club. Dan ben je eens vriendelijk denk ik dan. De volgende keer ben ik binnen zonder vragen. Ik ben immers toch niet van plan iets "fout" te doen!
Enkele honderden meter verder stond een ander, iets groter, stadion (Stadion Miejski im. Henryka Reymana). Daar vond ik inderdaad ook een deur die niet op slot was dus stoute schoenen aantrekken en binnen. Niemand zei iets en ik nam mooi enkele foto's en ging voldaan terug naar buiten. Dan maar terug naar 't stad en nog snel een blitsbezoekje om de reis af te sluiten.
Donderdag 6 december 2018
Terug naar huis… vanaf 6u00 ontbijten en om 7u00 de valiezen op bus.
Het was 2 uur rijden naar Częstochowa. Daar ligt Jasna Góra, een bedevaartsoord met een barokke kloosterkerk bekend door een icoon van de zwarte madonna. De plaats is ook bekend omdat de Paus daar een massa volk heeft toegesproken. Wij verbleven er tot 10u30.
We hielden nog een laatste stop op Poolse grond van 13u35 tot 14u20.
Daarna reden we door tot ons hotel in Boutsen waar we arriveerden om 16u30. Afgesproken om 17u15 voor een stadswandelingetje.
Vrijdag 7 december 2018
5u00 opstaan, 6u00 ontbijt, 7u00 vertrekken, … maar we zouden niet vertrekken zonder een attentie van de hoteleigenaar en dat was toch een gebaar dat ik nog niet eerder had gezien. We kregen een klein flesje drank en ik vond dat een heel groot gebaar. Dankuwel!
En dan de laatste stukjes van de trip. 10u20-11u05 stop in Hörselgau, 13u30-14u15 stop in Dollenberg, 17u00-17u30 stop in Aachen, tegen 21u in Gent.
Foto's
- 2022Madagascar
- 2022Armenië
- 2022Eifel
- 2022Pinatar
- 2022Ijsselmeer
- 2021Turkije
- 2021Gdansk
- 2021Castel Madama
- 2020Thun
- 2020France Grand-Est
- 2020Baai van de Somme
- 2020Algarve
- 2019Barcelona
- 2019Litouwen - Letland - Estland
- 2019Rusland
- 2019Cyprus
- 2018Polen
- 2018Boedapest
- 2018Kroatië & Slovenië
- 2018Veluwe
- 2018Lapland
- 2018V.A.E. - Oman - Dubai
- 2017Java-Bali
- 2017Castel Madama
- 2017Sauerland
- 2017Madeira
- 2017Wembley: Tottenham - Gent
- 2017Skivakantie in Klausen
- 2016Kerstcruise Duitsland
- 2016Sri Lanka
- 2016Castel Madama
- 2016Lissabon
- 2016Egypte
- 2015Belgische Ardennen
- 2015China
- 2015Tunesië
- 2014India
- 2014Castel Madama
- 2014Coburg
- 2013Castel Madama
- 2013Skiën in Kronplatz-Corvara
- 2012Castel Madama
- 2012Amsterdam
- 2011Malta
- 2009Frankfurt
- 2008Skiën in Salzburger Sportwelt
- 2007Rondreis Guatemala
- 2006Skiën in Fieberbrunn
- 2005Kopenhagen
- 2005Rondreis Australie
- 2005Skiën in Zell
- 2004Marrakech & Ouarzazate
- 2003Cappadocië & Istanbul
- 2003Schoolreis naar Seattle
- 2003Skiën in Corvara
- 2002Rondreis Spanje
- 2001Venetië
- 2001Skiën in Klausberg
- 2000Rondreis Italië
- 1998Les Deux Alpes
- 1998Trier
- 1997Belgische kust
- 1997London
- 1997Inter Milaan - RSC Anderlecht
- 1996Schoolreis naar Denemarken
- 1996Nettuno
- 1996Schoolreis naar Schotland
- 1996Castel Madama
- 1996Disneyland Parijs
- 1995Schoolreis naar Zuid-Engeland
- 1995Castel Madama
- 1994Saas-Almagell
- 1994Schoolreis naar Normandië
- 1994Castel Madama
- 1993Rondreis Frankrijk
- 1992Lofer
- 1991Ernst - Cochem
- 1988?
- 1988Rondreis Italië
- 1987Sölden
- 1986Mosel
- 1983Waidring
- 1982Luxemburg
- 1981?
- 1980Salzburg